2011. február 17., csütörtök

A közraktárak

A budapesti közraktárakról valószínűleg már mindenki hallott. A kvalitásos műemléképületek a Szabadság-hídtól délre állnak, a pesti Duna-parton.

DSC01593
gammatyi képe a flickr.com-ról
Mostanában azért is lehet hallani róluk, mert mellettük-rajtuk (és sajnos a helyükön, lásd lentebb) épül Magyarország első úgynevezett non-standard épülete, a CET.
kép forrása: egy nap a városban
Az építkezés műemléki szempontból is fontos, így az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is odafigyel rá. Sajnos nem tetszik nekik, amit látnak: a tavalyi három Citrom-díjból az egyiket ez az építkezés nyerte "a jelentős történeti értéket képviselő épületek fejlesztés ürügyén bekövetkezett részbeni bontásáért". 
(Egy másikat meg sajnos teljesen megérdemelten városunk.)
Talán nem tudja mindenki, de nekünk is vannak közraktáraink. Sajnos kevésbé vannak szem előtt, így nem is élveznek műemléki védettséget, pedig megérdemelnék. A Gömöri Pályaudvar elkészülte után épültek annak közelében a XIX. század végén. A "városi tárházakat" gabona, fűszer és főleg só raktározására használták. Négy van belőlük, jelenleg különféle raktáráruházak működnek bennük.








Csak remélni tudjuk, hogy tesz valamit a város és/vagy a műemlékvédelem, hogy ne pusztuljanak el ezek a szép, de jelenleg nem a legszebben hasznosított épületek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése