2011. június 15., szerda

Építészhallgatók miskolci tervei 3.: Fiál Ádám

Sorozatunkban eddig két lakóépülettervet mutattunk be. Most másik tantárgy, másik téma, másik helyszín következik: középület-tervezés, panzió, Avas. Fiál Ádám terve.
Épülettervezés elnevezésű tárgyamra a miskolci Földes Ferenc utcai helyszínt választottam, egy a miskolci borászatra támaszkodó fogadó megtervezéséhez. A telek maga a domboldalban terül el az Avas lábánál, két oldalról is megközelíthető, viszont a két utca között kilenc méter szintkülönbség van.
A fogadó 12 szobát és egy 40 adagos éttermet foglal magában. Az étterem rész a földszinten helyezkedik el, és közvetlen kapcsolata van a „díszpincével”. Az étkezőből, fogadótérből és az épület csaknem egészéből rálátás nyílik a belső udvarra. Emellett a tetőteraszról csodás kilátás nyílik a városra.
A fogadó főbejárata a Földes Ferenc utcára néz. A vendégek fogadásakor fontos az első benyomás, ezért elengedhetetlennek tartottam a természetes fény fogadótérbe való beengedését. A recepció rögtön a bejárattól jobbra helyezkedik el, a ruhatárral és egyéb kiszolgáló helyiségekkel egyetemben. Itt helyezkedik el a 24 órás biztonsági szolgálat őrhelye is.
Az épület szobái átlagban 25–28 m² alapterületűek, így minden szobában elfér egy fürdő és a háló rész is. Az épületben az éttermen, a borkóstoláson és a kávézón kívül lehetőség van kerékpár bérlésére is, hisz a környék kirándulásra, kerékpártúrákra alkalmas.
Az épület külsőre igazodni igyekszik a Kisavas jellemző beépítési sémájához: jellemzően magastető, homlokzatok utcára feszülése, 1–2 szint magasság. Mivel a fogadó az Avas hegy északi oldalán fekszik, így elengedhetetlen a belső udvar a megfelelő mennyiségű napsütés beengedése végett.











Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése