2011. szeptember 7., szerda

DIGÉP Nyugati Erőmű

Most, hogy az Ansaldo nyerte a villamostendert, reméljük, valóra váltják ígéretüket, és a Digépben fogják legyártani (legalább részben) a villamosokat.
Ebből az apropóból írunk most a Digép egyik legérdekesebb épületéről, a helyileg védett Nyugati Erőműről.
Az erőmű a múlt század első felében épült. Legnagyobb területű része, az egykori gépterem ma már üresen áll, épp ezért nagyon jól tud érvényesülni monumentalitása. A kezelőteremhez vezető kétkarú lépcső és a többi finom részlet miatt ipari barokknak nevezném, ha létezne ilyen stílus. Simán el tudnám képzelni, hogy bálokat tartsanak itt :-)





Ha a gépterem már ki is ürült, a kapcsolóteremben még megvannak az eredeti berendezések. Mára már természetesen idejüket múlták, de épp ezért érdekesek, hiszen eredeti, működőképes állapotukban maradtak fenn.


Ha ipari barokkról már beszéltünk, álljon itt egy kis csúcsíves ipari gótika is:


Sajnos jelenleg úgy néz ki, hogy helyi védelem ide vagy oda, ez az épület is az enyészeté lesz.


Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. ez az "ipari barokk", amire te utalsz, nem más, mint az art deco.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Art_deco

    (amúgy valóban szép, és valóban kár érte.)

    VálaszTörlés
  2. Az első erőmű a mellette lévő épület, a cementáló volt, de azt kinőtték. Ezt jórészt olasz hadifoglyok építették, egy pár be is lett betonozva. Az erőművolt az első munkahelyem. Akkor lett átépítve szénről földgázra rendszer.
    Elvileg ez a kép is itt készült - http://site.project.europhoto.org/test/EuropeanaDetail.aspx?file=MTI_F__HE19560118001.jpg Igaz lemozdonyozzák a gőzturbina forgórészt:) Üdv

    VálaszTörlés