2011. október 21., péntek

Téglaépítészet Miskolcon: a vasgyári evangélikus templom

Újra téglaépítészet, újra vasgyár. Nem véletlenül, mivel ebben a városrészben vannak a legkvalitásosabb épületek ebből a fajtából.
Most az evangélikus templommal fogunk foglalkozni. 
A vasgyári kolónia képe már az első világháború előtt kialakult. Ebben két építésznek volt nagy szerepe, Szvetlik Mátyásnak és Murányi Lajosnak. A két világháború közötti épületek más képet mutatnak, már nem kizárólagosan a tégla határozza meg megjelenésüket. (Ekkor már nem Szvetlik és Murányi a két meghatározó építész.)
Az evangélikus templom ebben a korszakban épült (1935 és 1938 között). Tudomásom szerint ez a kolónia egyetlen épülete, amit országos hírű építész tervezett: Sándy Gyula. Korának sokat foglalkoztatott szakembere, aki rengeteg evangélikus templomot tervezett. Legismertebb munkája valószínűleg a Moszkva Széll Kálmán téri postapalota:

Kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Moskva-square1.jpg&filetimestamp=20061009194416
Építészi nagyságát dicséri, hogy a kis vasgyári templomot sem csak egy melónak tartotta a sok között. Ezt bizonyítja, hogy a rá jellemző felvidéki stílusjegyeket itt a kolónia jellegzetes téglaarchitektúrájával ötvözte, így egy teljesen a környezetbe illő, mégis az alkotójának stílusát is magán viselő épület jött létre.






Ez volt egyébként az első modellem, amit Google Sketchupban készítettem:


Két verzióban is feltöltöttem a Google 3D Warehouse-ba.
Az egyik egy részletes:
A másik pedig Google Earth stílusú, fotókkal textúrázott:
Ez utóbbi ki is került a Google Earth-re.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése