2012. február 7., kedd

Korai modernizmus Miskolcon

A két világháború között az egyre jobban erőre kapó modernizmus több helyen Európában villatelepeket hozott létre. A legjelentősebb ezek közül a Weissenhofsiedlung Stuttgartban. Budapesten is van hasonló, a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Ezeken a telepeken többnyire minden házat más építész tervezett meg, az akkoriban újdonságnak számító modern stílusban. Ahogy a budapesti telep neve is mutatja, ezek afféle kísérletek voltak, amikkel az új építészet életképességét szerették volna bizonyítani.
Miskolcon ilyen telep tudtommal nincsen, de a Népkert közelében van egymás mellett három ház, amik a stílusuk alapján ekkor épülhettek. Sajnos jelenleg nincsenek túl jó állapotban. A legkvalitásosabb közülük a Farkas Jenő utcai (az utolsó három kép ábrázolja).







Sajnos a második világháború gyakorlatilag véget vetett ennek az irányzatnak a lakóház-építészetben, jöttek a kockaházak, majd a még azoknál is rosszabb divatok. Jelenleg épp a mediterrán dívik (aminek természetesen köze sincs a valódi mediterrán építészethez).

Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Hű, de szépek lennének ezek a házak!

    Egyébként a második ház nem szocreál?

    VálaszTörlés
  2. Valóban nem tisztán modernista, de szerintem nem szocreál. Én azt gondolom, hogy a háború előtt épült.

    VálaszTörlés