2012. augusztus 24., péntek

Minorita templom

Ahogy az a blogról is kiderült már, megújul a Minorita templom homlokzata. A tervezőtől, Szunyogh Lászlótól megtudtuk, hogy komplett felújítás lesz, az újravakolás mellett a pilaszterfejek, a kőszobrok és a bádogozás is megújul, és két angyalszobrot újra is öntöttek. Elvileg a napokban lesz kész a felújítás. 



Maga az épület Miskolc egyik legjelentősebb műemléke, a kevés középkori épület után a város legrégibb épületei közé tartozik. Miskolc egykori gótikus plébániatemplomának a helyén épült 1735 és 1743 között, Giovanni Baptista Carlone tervei alapján, tehát autentikus itáliai barokkról beszélünk. 





Magyarország első olyan temploma, aminek belső terét három függőkupola fedi (ez később típussá vált). Ahogy a gótikus katedrális archetípusa St. Denis apátsági templomának Suger apát-féle átépítése, úgy a barokk templom archetípusa a római Il Gesù. A minorita templom belső tere is ennek a mintáját követi a széles főhajóval és a hozzá csatlakozó oldalkápolnákkal és oltárokkal. Érdekesség, hogy az előtérből egy lourdes-i kápolna (azaz barlangot mintázó kápolna) áll.




Mivel középkori templomaink belseje az évszázadok során átalakult, a minorita templombelső az egyik legrégibb enteriőr a városban. Rangját külön emeli, hogy itt nyugszik Kelemen Didák, aki saját bejegyzést érdemel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése