2012. december 17., hétfő

Templomtoronyból kilátó

Nemrég olvastuk, hogy Gyöngyösön a ferences templom tornyában fog megnyílni a város első kilátója. Erről jutott eszembe, hogy Németországban is több látogatható templomtoronyban jártunk (és még többen nem). Ezek a régi templomok belvárosi elhelyezkedésűek, és gyakran a mai napig a város legmagasabb épületei.
Ez pl. az Andreaskirche Braunschweigban:

A torony kívülről

A torony belülről

A kilátás
 ez pedig a Johanniskirche Magdeburgban:

A templom kívülről

A toronyba vezető lépcső

A kilátás
Nálunk szerintem a Kossuth utcai templom tornya kiváló lenne ilyen célra: központi a fekvése, elég magas, kiváló lépcsője van. Ezt alátámasztandó álljon itt róla is egy kint-bent-kilátás sorozat:




Az utolsó képben van egy kis csalás, az ugyanis nem a toronyból belülről, hanem az állványzatról készült, mert a torony legfelső ablakai jelenleg be vannak deszkázva.
Egyébként Facebook-oldalunk borítóképe is ennek a templomnak a padlásáról készült.

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. Én is erről beszélek a baráti/rokoni körben már egy jó ideje, hogy érdemes lenne templomtornyokba feljárást, onnan kilátást biztosítani. Lengyelországban is fel lehet menni egy-egy ilyen toronyba, minden nagyobb városban, van ahol több templom esetében is. Bevételt is hozhat, a kilátás pedig hangulatosabb lenne, mint az avasi kilátóból - ami ebből a szempontból túlságosan magasra röpíti a várostól a nézelődőt.

    VálaszTörlés