2012. november 28., szerda

Csillagpont, pont szögecske

olvasni, hogy időarányosan halad a Csillagpont kórház építése, egy olyan modern kórházi épület, melynek a tetején még helikopter-leszállóhely is lesz.

Jó látni, hogy egy ilyen modern épületnél is használnak még olyan jól bevált eszközöket, mint a szög és a kalapács. Illetve a kalapácsot már nem láttam, csak a szöget, amivel az élő fára erősítették fel az ÉPÍTÉSI TERÜLETRE figyelmeztető táblát.

Háttérben a Csillagpont

Egy kis figyelem jó lett volna, ha már kivágták a fél parkot az új épület miatt.

Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 26., hétfő

Mások szemével: Jótékonyság

„Ezt szeretem ebben a városban, mondtam Tóninak, kimegy hugyozni az ember, közben bent kitör a háború.”
Keresztury Tibor a litera.hu-n a diósgyőri öregfiúk barátságos jótékonysági tornájáról.
Mintha a Minap kicsit szépítene...

Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 23., péntek

Autószimulátoros kalandozás Miskolc épületei között

Egy japán fejlesztő, Kacuomi Kobajasi olyan programot készített, aminek segítségével a Google Earth-ben autózhatunk. Az igazán szép ebben az, hogy nem kell semmit se feltelepítenünk hozzá, még a Google Earth-t sem, csak a hivatalos böngészőbővítményt, ami lehetővé teszi, hogy a weben keresztül használhassuk a Google Earth-t. (Ezt amúgy is érdemes feltenni, aki még nem tette volna meg.)
Utána erre a linkre kell elmenni:
beírni a várost, és kezdődhet a játék. Az autót a kurzorbillentyűkkel lehet irányítani.

Városház tér

Behajtunk egy kapualjba

Kihajtunk egy másikon

Erzsébet tér

Jobbra fordulunk, hogy kimenjünk a vasgyárba

Gyárterület

Kolónia

Egyetlen hibája a programnak, hogy kissé erőforrásigényes. Én is videót szerettem volna feltölteni, de a felvétellel együtt már nagyon akadozott a szimulátor. Igaz, négy éves gépem van. A másik probléma az, hogy egyelőre nincs túl sok épület Miskolcról feltöltve a Google Earth-re. Reméljük, egyszer folytatódik ezirányú projektünk.

Forrás:


Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 21., szerda

Rendeletek, melyeknek órái meg vannak számlálva

Néhány nappal ezelőtt az index.hu cikkezett arról, hogy idén az önkormányzatok saját hatáskörükben közösségellenesnek minősíthettek és megtilthattak, ennek megfelelően pedig pénzbírsággal sújthattak olyan tevékenységeket, melyek egyébként nem büntetendő cselekmények. Az Alkotmánybíróság az ezt lehetővé tévő törvényhelyet már alkotmányellenesnek minősítette, de a helyi rendeletek ettől függetlenül nem tűnnek el egyből.
Az index újságírója lelkesen idézgetett a számára bizonyosan bizarrnak tűnő rendeletekből, köztük a miskolciból is, idézzük:

„Miskolc nem aprózta el. Áprilisban meghozott, szeptemberben kibővített rendelete számításaink szerint összesen 69 féle dolgot minősít közösségellenes magatartásnak. Bírságra számíthat például az, aki
  • fűre hajt a kocsival („zöldterületre járművel ráhajt, vagy azon parkol”),
  • virágot szed („közterületen lévő virágot, dísznövényt szed, károsít vagy élő növény részeit engedély nélkül begyűjti" – eszerint nemcsak az ágyásból kilopott dáliáról, hanem az útszéli ibolyáról is szó van)
  • idegesítően berregteti a motorját („gépjárművével az épület kapualjában, udvarán indokolatlanul, a gépjármű rendeltetésszerű használatával össze nem egyeztethetően zajt okoz”)
  • óvatlanul rázza ki a porrongyot („épületből ablakon keresztül portörlő ruhát úgy ráz ki, hogy azzal az ablak alatt vagy mellett elhelyezkedő lakásokat beszennyezi”)
  • vagy eteti a galambokat.

Ezek a különlegesebb példák voltak, de Miskolc 69 tilalma között megtalálható az efféle rendeletek visszatérő motívumainak többsége is. Szinte minden ilyen rendelet foglalkozik például a házak környékének rendben tartásával. Bírsággal fenyegetik, aki nem takarítja a háza előtti járdarészt, nem vágja le a kilógó gallyakat, nem söpri el a havat, nem nyírja le a füvet.”

A cikk linkeli a miskolci rendeletet, ahol átolvasható az említett 69 tilalom.
Én meg is tettem, mert az indexes írás ironizáló hangneme ellenére miskolci lakosként érzékelem ezeknek a problémáknak a súlyosságát. Látom, ahogy felső kategóriás kocsik alsó kategóriás IQ-jú sofőrjeikkel ott állnak meg, ahol akarnak, ha ez egy karbantartott és éppen növésnek indult kicsiny gyep, akkor ott. A piacon látom, hogy vannak, akik nem a maguk által elültetett és nevelgetett virágokat árulják: előfordul, hogy a városi virágkiültetések idejében megszaporodik a piacon eladásra kínált hasonló dísznövények száma. (Vesd össze ezzel a könyves telefonfülkék sorsát.) Tudom, milyen úgy megpróbálni elaludni esténként, hogy a tuningmániás szomszéd éjszaka indul bemutatkozó körútra a sportkipufogós tragacsával. Látom, hogy néhányan mi mindent megtesznek azért, hogy szűkebb és tágabb környezetüket is tisztán tartsák, de az ő erőfeszítésük mindaddig szélmalomharc marad, amíg mások nem hajlandók tekintettel lenni a körülöttük élőkre. Amíg szemetet kihajigálnak, folyadékot kiöntenek az ablakon és a többi.
Ez a rendelet olvasható persze úgy is, mint ami nevetségesen túlszabályozni igyekszik egy közösség életét. Én sajnos másként olvasom: számomra azt jelenti, hogy ebben a közösségben bizony ilyen problémákkal kell állandóan szembesülni, ez a társadalom bizony még nem érett arra, hogy mindenféle szankciók kilátásba helyezése nélkül, pusztán civilizáltságból képes legyen a másik munkájának, tulajdonának, nyugalmának, magánéletének tiszteletére. Ez bizony egy nagyon szomorú látlelet a társadalmunkról. És minél több időt töltök nyugaton, annál inkább így látom.
Bocsánat, ez most megint negatív hangú bejegyzés lett. Jövő héten hazamegyünk, ki tudja, addigra lehet, hogy sok minden változik (na persze...).


Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 16., péntek

Virtuális értékmentés: a diósgyőri vasgyári kolónia 3D-modellezése

A Művészeti Szabadegyetem Műhelybeszélgetések című előadás-sorozatának keretében blogunk egyik szerkesztője, Bereczki Zoltán (civilben építészmérnök) tavasszal tartott előadást Virtuális értékmentés: A diósgyőri vasgyári kolónia 3D-modellezése címmel.
A Miskolci Televízió rögzítette az előadást, és nemrég online is elérhetővé tették, ajánljuk figyelmetekbe:


Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 14., szerda

Hírünk a világban

Mint korábban beszámoltunk róla, a szerkesztőség a novembert külföldön tölti, ezért kevesebb a bejegyzés is.
De ha már napjainkat egy német könyvtárban töltjük, ami a kora újkor kutatásának a fellegvára, úgy illik, hogy megnézzük, milyen Miskolccal kapcsolatos könyveket tartanak a könyvtárban.
Úgyhogy beírtuk a könyvtár online katalógusának keresőjébe a Miskolc szót.
Íme a találati lista (kattintsatok a nagyobb képért):


A méltán híres wolfenbütteli Herzog August Bibliothek internetes katalógusa 6 Miskolccal kapcsolatos találatot jelez, ez valójában 4 könyv, mert a 4. és 5. számú az egyik könyv (6.) sorozatcímét listázza. A 4 könyv közül 2-nek a megjelenési helye Miskolc (1., 6.), a 2. könyv megjelenése a listában viszont egy ideig rejtélynek tűnt számomra, amíg ki nem derült, hogy szerzője miskolci születésű, jelenleg már Németországban élő és dolgozó tudós.


Valószínűnek tartjuk, hogy a miskolci kiadású könyvek egy miskolci illetőségű, valamikor itt is kutatásokat folytató vendégkutatónak köszönhetően kerültek a könyvtárba. A 3. kötet pedig egy Miskolcon megrendezett konferencia anyagát gyűjti össze, a konferencia szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete mellett a Wolfenbütteler Arbeitskreis für Renaissanceforschung Herzog August Bibliothek volt.


Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 7., szerda

Bíborszél

Már fogalmam sincs hogy miről, de pár hete eszembe jutott, hogy volt egyszer egy Bíborszél nevű miskolci együttes, akiknek volt egy nagy slágerük is kb. nyolcadikos koromban.
Meg is találtam a Youtube-on, ez volt az, miskolci helyszínek is feltűnnek a klipben:


Aztán a napokban belebotlottunk egy videóba, amiből kiderül, hogy a zenekar még ma is létezik, és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület felkérésére csináltak egy dalt Miskolcról.
Ti mit szóltok a számhoz/kliphez?


Bevallom, hogy az én szívemhez ez közelebb áll.

Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 5., hétfő

(Autó)temető

Egyik barátunk küldte ezeket a képeket egy pár soros levél kíséretében:




„A Szentpéteri kapui temető parkolója Halottak napja környékén nagyon zsúfolt. Este is!
Gyakorlatlan, béna, öreg, stb. vezető könnyen az árokban találhatja magát.
Egy korlát hiányzik. Legalábbis nekem...
Érdekes ellenpont az út másik oldalán lévő parkoló rendezettsége.”

És ezeket a képeket is tőle kaptuk, ezek a város túlsó végén, a Majális parknál lévő parkolóban készültek:




Itt szerintem egész egyszerűen ellopták a rácsokat, ahogy még annyi helyen.


Kapcsolódó bejegyzések:

2012. november 4., vasárnap

Szolgálati közlemény

A szerkesztőség külföldi tartózkodása miatt november hónapban nem lesznek naponta bejegyzések, de azért igyekszünk heti két–három alkalommal jelentkezni.
Decemberben visszatérünk a régi kerékvágásba.
Addig is köszönjük a türelmet!